FAQ Trouwfotograaf

Veelgestelde vragen over bruidsfotografie:

Jullie gaan trouwen en ik kan me voorstellen dat jullie nog wel een hoop te vragen hebben?
Hieronder vind je de meest voorkomende vragen over bruidsfotografie.
Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie specifieke vraag er niet tussen zit!
Stuur dan een mailtje of vul het contactformulier onderaan deze pagina in, dan krijg je zo spoedig mogelijk antwoord!

Hoe ver van tevoren kunnen we je boeken?

Sommige data zijn erg populair en staan al ruim een jaar van tevoren vast. Over het algemeen boek je een trouwfotograaf ongeveer 9 tot 12 maanden voor jullie trouwdag. De meeste huwelijken zijn in het weekend en deze dagen staan ook vaak ver van te voren vast. Maar met een beetje geluk kun je ook nog op het laatste moment boeken. Maar zorg dat je er tijdig bij bent, dan ben je zeker van een professionele fotograaf op jullie mooiste dag.

We willen kennis met je maken, kunnen we vrijblijvend een afspraak inplannen?

Ja superleuk als jullie langs komen voor een eerste kennismaking! Informeer van tevoren wel even of jullie trouwdatum nog beschikbaar is. Jullie zijn van harte welkom in mijn studio in Doetinchem. Lukt het niet om naar mijn studio te komen, op jullie verzoek kom ik graag naar jullie toe. En als jullie ver weg wonen kunnen we elkaar ergens halverwege onderweg treffen in een gezellig café. De koffie of thee zijn voor mijn rekening! Deze kennismaking is vrijblijvend en er zijn dan ook geen kosten aan verbonden.

Is het mogelijk om een optie te nemen op onze datum? 

Opties of reserveringen voor jullie trouwdatum kan ik niet vrijhouden in mijn agenda, totdat de overeenkomst is getekend en de reserveringsvergoeding is bijgeschreven op de rekening, dan staat jullie boeking (datum) definitief vast in mijn agenda.

Willen jullie er toch nog even over nadenken, en ik krijg een aanvraag van een ander bruidspaar voor dezelfde trouwdatum, dan zal ik jullie een berichtje geven of er al een beslissing is gemaakt of jullie mij willen boeken!

We willen je boeken, hoe nu verder?

Tof! Jullie hebben een goede keuze gemaakt. Als jullie tijdens het kennismakingsgesprek hebben besloten om mij te boeken kunnen we gelijk de samenwerkingsovereenkomst invullen. Dan kan ik jullie trouwdatum vastzetten. Doen jullie dit liever thuis, geen probleem, jullie krijgen de samenwerkingsovereenkomst mee naar huis en kunnen deze binnen 7 dagen retourneren via de mail of de post. Als jullie de samenwerkingsovereenkomst helemaal hebben ingevuld en ondertekend zal ik een factuur maken voor het reserveren van jullie trouwdatum. De definitieve reservering is na het betalen van de reserveringsvergoeding.

Welke Fotografiestijl, moeten we voor alle foto’s posseren?

Jullie bruiloft zal op een journalistieke manier worden gefotografeerd. Ik ben altijd opzoek naar bijzondere momenten, mooi licht en een lach en een traan, zonder al te veel op te vallen zal ik jullie dag komen vastleggen. Er zal niet worden ingegrepen bij momenten, ook zal ik nooit vragen of iets over gedaan kan worden. Het is namelijk jullie dag en het zijn jullie bijzondere momenten, en ik wil graag vastleggen wat er op dat moment speelt zonder in te hoeven grijpen.

We willen graag een fotoshoot op onze trouwdag is dat mogelijk?

De fotoshoot is het enige moment van de dag dat ik wel aanstuur, al gebeurt dit op een manier waarbij jullie jezelf kunnen blijven. Ik hou van interactie tussen jullie als koppel en jullie gaan op een relaxte ongedwongen manier van elkaar en van het moment genieten.
Er zal op een ongedwongen manier met leuke vraagstelling die betrekking heeft op jullie een fotoshoot worden gehouden. Ook vraag ik jullie niet om in mijn camera te kijken. Alleen als jullie dat zelf willen, maak ik een staatsieportret voor bij de vader, moeders of opa en oma aan de muur ;-).

Welke moment van de dag is het meest geschikt voor de Fotoshoot en hoeveel tijd moeten we hier voor rekenen?

Het mooiste licht voor de fotoshoot is in de vroege ochtend en op het einde van de middag. Uiteraard kan de fotoshoot later in de ochtend of vroeg in de middag worden geplant maar mocht er ruimte zijn en jullie hebben de planning nog niet volledig dan zou ik zeker overwegen om dit in de vroege ochtend of aan het eind van de middag in te plannen. Jullie krijgen dan de mooiste foto’s met het beste licht.
Plan voor de fotoshoot één tot anderhalf uur, zeker als er meerdere locaties worden gekozen voor de fotoshoot. Vergeet ook niet de reistijd in te calculeren! De fotoshoot hoeft  geen uren te duren, jullie kunnen er voor kiezen om gedurende de trouwdag een aantal keer er ‘tussen uit te sneaken’ op zoek naar het plekje met het mooiste licht!

Kunnen we eerste een (love/pre-wedding) fotoshoot met zijn 2 voor onze trouwdag boeken?

Natuurlijk is dat mogelijk! Ik fotografeer graag een Loveshoot met aanstaande bruidsparen. Dat doe ik altijd op locatie en dat kan in overleg bepalen we waar we dat gaan doen. We leren elkaar gelijk beter kennen en jullie hebben alvast een voorproefje met een prachtige serie foto’s voor bijvoorbeeld jullie trouwkaart /savededate uitnodiging of bedank kaartje na jullie huwelijk.

Wat als je ziek bent?

Dat is gelukkig nog nooit voorgekomen tijden een trouwdag! Maar mocht het zo zijn dat ik ziek wordt dan ik beschik over een groot netwerk van fijne collega bruidsfotografen die in noodsituaties voor elkaar klaar staan.

Met welke apparatuur fotografeer je? 

Ik beschik over professioneel Canon apparatuur. Ik werk met drie camera’s. Het zijn alle 3 dezelfde camera’s om zo continuïteit te krijgen in de foto’s. De camera’s die ik bezit zijn 3 Canon systeemcamera’s. In alle camera’s zitten 2 geheugenkaarten dus mocht er een vastlopen (wat ik nog nooit heb meegemaakt) dan is de andere kaart de back-up. Dubbele zekerheid voor mooie foto’s.

Met verschillende zoom en prime objectieven leg ik jullie bruiloft haarscherp vast. Willen jullie me ook bij de openingsdans op jullie feestje, of gaan we voor wat super creatieve foto’s, ik beschik over voldoende flitsers om met minder goed licht toch de mooiste foto’s te kunnen maken.

Werk je alleen of komen jullie met twee fotografen?

Als jullie mij boeken, zal ik sowieso aanwezig zijn, daarnaast is het mogelijk om een tweede fotograaf (second shooter) bij te boeken. Ik werk het liefst samen met een vaste collega bruidsfotograaf en goede vriendin Kim Brugman met wie ik al heel wat bruiloften heb mogen vastleggen. We zijn volledig op elkaar in gespeeld en met z’n tweeën vertellen we een nog completer verhaal van jullie trouwdag omdat we van verschillende invalshoeken kunnen fotograferen. Tijdens de belangrijkste momenten van de dag wil je natuurlijk niets missen en dan is de meerwaarde van een 2e fotograaf zeker aan te bevelen want dat heeft zeker een meerwaarde voor nog meer mooie momenten.

Kom je in gepaste kleding?

Mocht er een dresscode zijn dan probeer ik me daar aan te houden. Wat wel belangrijk is echter dat ik me vrij kan bewegen in mijn kleding omdat ik houd van verschillende standpunten en dus ook regelmatig op de grond ga liggen of mijn knieën ga zitten. Anders zou het maar een hele saaie bruidsreportage worden… toch?

Moeten we tijdens het diner een plaatsje reserveren voor de fotograaf (en 2e fotograaf).

Indien wij tijdens het diner en de feestavond aanwezig zijn en wij hebben inmiddels er een lange dag opzitten met fotograferen dan zou het prettig zijn om wat te kunnen eten en te drinken. Ik (wij) presteer een stuk beter als we weer energie op hebben gedaan met een degelijke maaltijd ;-). En wij worden graag gezien als jullie dag gasten en zitten graag in de ruimte waar jullie ook eten zodat we alles goed in de gaten kunnen blijven houden mocht er een moment zijn waar gefotografeerd moet worden.

Kunnen we ‘s avonds tijdens het feest al wat foto’s van overdag laten zien aan onze gasten?

Dat kan zeker! Ik heb ongeveer anderhalf uur de tijd nodig om foto’s uit te zoeken en te bewerken. Houdt er wel rekening mee dat ik in de anderhalf uur niet in de gelegenheid ben om te fotograferen.  Ook dient er op de trouw/feest locatie apparatuur beschikbaar te zijn om de foto’s te tonen. Denk aan een laptop die aangesloten kan worden op een scherm/beamer of tv waar een USB-stick met een slideshow op gepresenteerd kan worden.

Is het mogelijk om een pauze in te lassen tijdens de huwelijksdag zodat we kosten kunnen besparen?

Ik werk aaneengesloten uren omdat ik graag het verhaal van jullie dag wil vertellen. We hebben soms ook de tijd nodig om alvast dingen klaar te zetten voor bijvoorbeeld de feestavond of we hebben een mooi plekje gezien waar we jullie nog graag willen fotograferen. Willen jullie wat foto’s om te laten zien tijden de feestavond, dan heb ik hier de tijd voor nodig om dat uit te zoeken en te bewerken.

Wanneer krijgen we onze trouwfoto’s?

Ik reken een uitzoek en bewerkingstijd van 6-8 weken na jullie trouwdag. Kort na jullie huwelijk stuur ik een preview van 10-15 foto’s. De overige foto’s ontvangen jullie digitaal in klein formaat via een web galerij en in groot formaat op USB stick (mits hier voor gekozen is) of via WeTransfer of web galerij.

Hoeveel foto’s krijgen we? 

Afhankelijk van het pakket of aantal uren dat ik aanwezig ben, kunnen jullie er in elk geval van uit gaan dat ik bij een reportage van 6 uur op minimaal 200 foto’s lever en bij een reportage van 12 uur ongeveer 500 foto’s. Dit is slechts een richtlijn, iedere bruiloft is anders en het is ook afhankelijk van de gebeurtenissen en wisselingen van locaties.

Worden onze foto’s gepubliceerd?

Bruidsparen boeken mij na het zien van mijn foto’s in mijn portfolio op mijn website, of sociale media. Publicatie is voor mij dus erg belangrijk. Soms stuur ik foto’s in voor fotowedstrijden (zie mijn algemene voorwaarden).

Worden alle foto’s gephotoshopt?

Fotobewerking zit bij de prijs inbegrepen voor kleine oneffenheden in de foto, zoals storende dingen op de achtergrond e.d. zal ik verwijderen. De foto’s worden naar mijn stijl bewerkt met een fotobewerkingsprogramma waar ik kleur, contrast, helderheid e.d. ga corrigeren. Mocht je meer gephotoshopt willen hebben, denk aan beeld manipulatie dan kan ik daar iemand voor inhuren tegen een tarief die dat voor jullie kan doen.

We willen liever zelf de foto’s nabewerken, is dat mogelijk?

Ik lever nooit mijn RAW bestanden. Ik sta volledig achter mijn eindproduct en dat kan alleen als ik een selectie van de foto’s heb gemaakt en deze ga nabewerken in mijn stijl. Uiteindelijk hebben jullie ook voor mijn stijl van foto’s gekozen.

Wij willen een trouwalbums, lever je deze ook? 

Uiteraard lever ik ook trouwalbums! Graag zelfs! Ik lever prachtige linnen en leren (fine-art) albums in verschillende formaten met een prachtig linnen, leren en zelfs Suède omslag. Ook jullie namen en trouwdatum kan op het album gedrukt of gelaserd worden, er zijn veel mogelijkheden qua kleur en extra opties.

Wat is je werkgebied? 

Ik fotografeer door heel Nederland, maar ook buiten Nederland. Trouwen jullie in het buitenland ik reis graag met jullie mee! Vraag naar de mogelijkheden en tarieven.

Interesse in mij als bruidsfotograaf?

Neem gerust eens contact met me op!

  Jullie namen

  Je e-mailadres

  Op welk telefoonnummer kan ik je bereiken


  Waar is jullie trouwlocatie?

  Wat is jullie trouwdatum*

  Kunnen jullie al iets meer over jullie trouwdag vertellen?

  Michael op jullie bruiloft?